
 

Frequently Asked Questions & Comments: Community Plan Guidelines 

 for 2012-2013 

 
Weeks of November 24, 2010 – December 15, 2010 

 
 
33.  On the Community Plan template for Question #23 (p. 51 of PDF document), 
there is an additional sub-heading entitled “Funds available for 
parents/caregivers in the child welfare system,” but I do not see any explanation 
for this section in the instructions.  Is this an error in the template or in the 
instructions or have I missed something? 
 
Ohio Revised Code Section 340.033 (H) states: When the board sets 
priorities and develops plans for the operation of alcohol and drug 
addiction programs under division (A)(2) of this section, the board shall 
consult with the county commissioners of the counties in the board’s 
service district regarding the services described in section 340.15 of the 
Revised Code and shall give a priority to those services, except that those 
services shall not have priority over services provided to pregnant women 
under programs developed in relation to the mandate established in 
section 3793.15 of the Revised Code. The plans shall identify funds the 
board and public children services agencies in the board’s service district 
have available to fund jointly the services described in section 340.15 of 
the Revised Code. 
 
Boards are being asked to identify funding available to provide these 
priority services in collaboration with public children services agencies.  If 
the timing of plan submission is such that the SFY 2012 funding is not yet 
determined, the Board can identify funds available for the current biennium 
(SFY 2010-2011) and indicate whether this SFY 2012-2013 community plan 
for services in fulfillment of 340.033(H) assumes flat funding for period 
covered by the plan or a decrease in funding. 
 
Background on Community Plan Guidelines Question 23: Family 
Reunification and Stabilization (FRS), formerly House Bill 484, was Ohio's 
response to the federal Adoption and Safe Families Act. The bill exceeded 
the federal standards by specifying that child abuse or neglect associated 
with parental substance abuse could be grounds for termination of 
custodial rights. The bill also emphasized the need to provide timely and 
appropriate treatment necessary to facilitate family reunification.  Funds 
are allocated during each State Fiscal Year, for the provision of treatment 
to families who are in danger of having their children removed from their 
homes due to abuse and neglect as a result of substance abuse. Ohio 
Department of Alcohol and Drug Addiction Services (ODADAS), in 
cooperation with the Ohio Department of Job and Family Services (ODJFS) 
is required to develop a statewide plan to prioritize substance abuse 



 

services for families involved in the child welfare system.  Additional 
information in Ohio Revised Code is available at: 
http://codes.ohio.gov/orc/340.15 
http://codes.ohio.gov/orc/3793.15 
 
 
34. Question #24 states to address “a” success and “a” challenge.  Are 
Departments only looking for one of each? 
 
If a Board would like to provide more than a single example of each that is 
OK.  We want to get a feel for the Board's most challenging and most 
successful endeavors over the last year. 
 
 
35.  Question # 25 (b) asks what milestones/indicators will be used to track 
progress toward goals.  We were going to put in our numerical targets and/or 
milestones into our description of the goals/objectives.  Can we just refer back to 
this section? 
 
Yes. 
 
 
36.  Our Board has been approved an extension for our Community Plan.  Does 

this approved extension include the budget document that has a due date of Jan 

3, 2011? 

The deadline of January 3, 2011 is for submission of the SFY 2010 Annual 

Board Expenditure Report (FIS-040), which is separate and distinct from 

the budget templates for SFY 2012-2013 that are part of the Community 

Plan.  The Community Plan budget templates are due with your plan on the 

extension date approved by the Departments.  

If you have any questions with regard to the SFY 2010 Actual Board 

Expenditure Report, please contact Ms. Holly Jones at 614-644-8559 or 

Holly.Jones@mh.ohio.gov. 

 

 

37. The ODMH 2012 Community Plan Adult Housing Categories asks for 
information regarding Independent Community Housing (Rent or Home 
Ownership).  We have no way of identifying how many SPMI/SMI consumers in 
our county have Section 8 vouchers, own their own home or are renting an 
apartment without public assistance.  How do you suggest we gather this 
information, particularly when our Housing Authority does not and should not ask 
specifics regarding applicants’ mental health treatment? 
 
 

http://codes.ohio.gov/orc/340.15
http://codes.ohio.gov/orc/3793.15
mailto:Holly.Jones@mh.ohio.gov


 

The Board can contact the local Metropolitan Housing Authority to identify 
the number of Section 8 vouchers available to the community.  Although 
this will not provide the number of vouchers utilized by disability group, it 
will supply valuable information for the Board’s community planning 
process and Section 8 voucher availability.  The Board can inquire about 
future Sections 8 voucher availability and the number of current Section 8 
vouchers currently being used and unused.   
  
If the estimated number is not known at this time, then the Board can 
create a plan that addresses how the data will be obtained for subsequent 
Community Plans.  (e.g. The Board could work “backwards” to an estimate 
number:  The total number of consumers minus the number of consumers 
in the other housing categories minus those consumers on a shelter plus 
care subsidy [data is kept on this subsidy as it is for disability and care 
needs to be demonstrated] minus the number of consumers who are 
reporting homelessness.)  The Board could ask providers to estimate this 
client-specific data for those consumers in their community mental health 
system and collect this information from the respective provider(s). 

 
 

38.  I am working on the Board Membership Catalog portion of our Community 
Plan and have a couple of questions that I can’t find an answer to within the 
guidelines or the FAQs.  I do not see any guidance regarding information to 
provide for Board membership information.  My first question is what information 
do we provide for “Term?”  In reviewing a previous Community Plan Part B, I 
found that we provided “first term” and “partial term” information.  Is this the 
information that we should provide?  If we provide “first term”, etc. and the Board 
member is in their 2nd term & the first term was a partial term do we somehow 
indicate this?  My second question is what information do we provide for 
“Appointment”?  Do we provide the appointing authority (i.e. ODMH, ODADAS or 
County Commissioners)? 
 
Board membership definitions related to duties, responsibilities and terms 
of service are cited in Ohio Revised Code chapter 340.02.  Board member 
terms are for a duration of four (4) years.  Members are limited to two (2) 
consecutive four (4) year terms but are allowed to fill a partial term of two 
(2) years or less, in addition to the two (2) consecutive terms.  The member, 
thus, is limited to ten years of consecutive service. 
 
Specific to the first question, appropriate responses to the question of 
"term" is "1st", "2nd" or "partial," and to include in the "Term" box the date 
of first appointment to the Board and complete the box asking for "Year 
Term Expires."  This information would completely fulfill those particular 
ORC requirements.  Specific to the second question, the appointing 
authorities are limited to County Commissioners, ODADAS and ODMH. 
 
 



 

39.  What work have ODADAS and ODMH done to prepare Ohio’s behavioral 
health system for implementation of the Affordable Care Act (federal health care 
reform)? 
 
ODADAS and ODMH summarized the impact of potential expansion of 
coverage and other state level activities for SAMHSA as required 
addendums to the 2011 Block Grant Plans.  These summaries may be 
useful to Boards in their planning processes and in preparing a response 
to Question #2 of the Community Plan Guidelines.  These summaries will 
be posted to the Department websites in the coming days. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


