You are here : Research  >  Applying for Research Grants
Applying for Research Grants

The Ohio Department of Mental Health & Addiction Services (OhioMHAS) Research Grants Program is open to researchers and graduate students from Ohio colleges, universities and other for-profit and non-profit organizations. OhioMHAS offers two types of research grants -- regular and small. Regular grants are available to researchers in universities and mental health settings throughout Ohio. Small grants are available to graduate students at Ohio colleges and universities. However, small grants are not restricted to people enrolled in graduate programs. The following links contain the official guidelines for submitting regular and small research grant proposals, the guidelines for submitting final reports for research projects and the required grant forms.

617 Form

Research Guidelines for Solicitation and Evaluation of Research Proposals

Research RFA

 

Question and Answers:

1. We wanted to be clear that you’re expecting the evaluator to actually administer the CBCL and other measures to the parents.

Answer: Yes, the research team will coordinate all data collection and administer the instruments to the parents, as well as obtaining necessary scoring access.

2. In addition, do we know where the data collection would be taking place.

Answer: We will work with the Ohio Child Care Resource & Referral Association (OCCRRA) and use existing childcare sites. We will link the research teams with these early childcare providers around the state.

3. Are there schools currently using the Flip-It model? This has an impact for how we’d set up our design and budget.

Answer: OhioMHAS recently invested in FLIP-IT Train the Trainer certification. Our ECMH Consultants will provide the 6 hour training to the parents who consent to participate. I do not know of any specific schools that have this technology as yet.

4. Is the identified "grant period end date" of June 30, 2014 correct? It appears that the grant will be for a 12-month period, so I’m assuming that the actual targeted grant period will be from July 1, 2014 through June 30, 2015.

Answer: A no-cost extension is customarily given to ensure the project is completed; however, we must stay within the fiscal year for budgeting purposes.

5. Are ‘indirect costs’ allowable under this RFA? Since we are a university setting, we are required to show documentation of your ‘indirect cost’ policy. MU’s indirect cost rate is 42%, but can be lower if you have standing policies in place about what is allowed.

Answer: For this project we allow a 10% indirect and that must be included in the $75,000 cost (not in addition to).

6. Is the FLIP-IT training time frame already established? If you already know when the training services will occur, I can develop the evaluation around the exact time frame. Otherwise, we can estimate.

Answer: The training times have not been established yet.

7. It states in the RFA that IRB approval must be as a part of the approval process, is that still the case?

Answer: No. Applicants do not have to have IRB approval as a part of the application packet.

8. I don’t see a 617 form online.

Answer: The 617 form and the guidelines for grants is now online.

9. The website is wrong.

Answer: The Department recently went through a merger, changing much of the website information. The correct website to find the information is here.

10. I am confused by the budget time periods. Can you explain?

Answer: Due to state fiscal year budget constraints, moneys in the budget must be allocated in the year it was awarded. The end of the fiscal year is 6/30/14 and the budget period must reflect from start to 6/30/14. Naturally, the study will not be accomplished in less than a year; therefore, a no-cost extension will be granted to insure project completion.

11. Are there any restrictions on use of funds?

Answer: Funds can be used to for payment of staff on the study, data collection, travel, office supplies, analysis, etc… used to complete the study. The awardee’s budget will be scrutinized to ensure proper use of state funds.

12. Single or double spaced?

Answer: Single or double spaced is fine.

13. Are appendices allowed?

Answer: Absolutely.

14. The deadline is December 8, which is a Sunday. Can we submit on Monday, December 9?

Answer: The deadline has been changed to Monday, December 9 at 5:00 p.m.

          15. Is the FLIP IT training to be provided by an ECMH consultant or will the researcher/evaluator selected receive train the trainer training?
         Answer: The FLIP training will be provided by a  consultant.          16. Does the cost of the training need to be included in the not to exceed $75,000?          Answer: No.          17. Does the cost of the training need to be included in the not to exceed $75,000?          Answer: There is not expectation for number of sites at this point.          18.  Based on the Study Design Flow Chart (in the RFA document), Cohort 1 and Cohort 2 look identical.  Can you explain the difference between these cohorts?  Should I assume that cohort 1 will receive the training first, or will cohorts 1 & 2 receive it at the same time?         Answer: A randomized assignment into C1 or C2 to strengthen the study. They are the “same” receiving the FLIP it  intervention at the same time(or nearly the same time).  For implementation purposes their training  might be scheduled or staged at a different time.         19. Can you describe what the 6 hour parent training will look like?  For example, will this occur in one day or will each component of the model be introduced separately?  What size groups will be trained?  Or is it an individualized training for each parent?       Answer: FLIP IT training is a one day, 6.5 hour group training of no more than 15 participants (parents). After the one day training , the participants will be ready to use the skill-set. For purposes of the program evaluation, no “booster sessions”  or “coaching” have been included.  However recognizing that families may request coaching, it is recommended that PI should determine feasibility and how this may impact the study.